«تابناک اقتصادی» بررسی می‌کند؛

بازگشت به لیست سیاه FATF در نشستی به ریاست چین/ تاثیر این تصمیم بر اقتصاد ایران چیست؟

پس از گذشت حدود سه و نیم سال از خروج ایران از فهرست سیاه FATF و شش بار تمدید مهلت ایران برای تصویب لوایح، سرانجام در روز گذشته دوم اسفندماه ۹۸ دوباره ایران به لیست سیاه FATF بازگشت. این بازگشت به فهرست سیاه واکنش‌های متفاوتی را به همراه داشت.
کد خبر: ۹۶۰۹۴۲
|
۰۳ اسفند ۱۳۹۸ - ۱۷:۳۹ 22 February 2020
|
48406 بازدید
|

سقوط و صعود بورس در روز اول ورود به لیست سیاه FATF، تاثیر  این تصمیم بر اقتصاد ایران چیست؟

تابناک اقتصادیگروه ویژه اقدام مالی یا همان FATF یک سازمان بین دولتی است که در سال ۱۹۸۹ با ابتکار جی ۷ با توجه به سیاست‌های توسعه برای مبارزه با پولشویی به خصوص در قالب معاملات مواد مخدر و مقابله با تامین مالی تروریسم تاسیس شد.

به گزارش «تابناک اقتصادی»؛

دبیرخانه این گروه در مقر سازمان همکاری اقتصادی و توسعه در پاریس قرار دارد. این سازمان در سال ۲۰۱۲ چهل و نه توصیه را به عنوان استاندارد‌های خود ابلاغ نمود که شامل ۹ توصیه برای مبارزه با تروریسم و چهل توصیه برای شفافیت مالی می‌شد. از نظر این نهاد مالی، کشور‌ها به چهار دستۀ استاندارد، در حال پیشرفت، غیرهمکار و لیست سیاه تقسیم می‌شوند.

ایران از سال ۲۰۱۰ به بهانه برنامه هسته‌ای در قالب کشور‌های لیست سیاه و در کنار کره شمالی قرار گرفت.

ایران برای خروج از لیست سیاه این گروه و تبادل با نظام بانکی و مالی دنیا، ابتدا قانون مبارزه با پولشویی را در دوم بهمن ۱۳۸۶ و سپس قانون مبارزه با تامین مالی تروریسم را نیز در سیزدهم دی ماه ۱۳۹۴ به تصویب مجلس رساند.

در ۲۵ خرداد ماه ۱۳۹۵ علی طیب نیا وزیر وقت اقتصاد به نمایندگی از دولت یازدهم طی یک توافق محرمانه پذیرفت که توصیه‌های چهل گانۀ FATF و یک برنامه اقدام را که حاوی دستورالعمل زمان بندی شده بود، اجرا کند. گروه اقدام مالی نیز چهارم تیرماه ۱۳۹۵ طی بیانیه‌ای در بوسان کره جنوبی اعلام کرد، ایران را دوازده ماه از لیست کشور‌هایی که باید علیه آن‌ها اقدام متقابل صورت بگیرد تعلیق می‌کند.

در دوم تیر ۱۳۹۶ مهلت یک ساله ایران به پایان رسید و FATF بعد از شش روز جلسه در شهر والنسیای اسپانیا اعلام کرد، با توجه به پیشرفت‌های ایران در ارتباط با اجرای برنامه‌های نظارت مالی و تصدیق این پیشرفت‌ها با ادامه تعلیق اقدامات مقابله‌ای این نهاد علیه ایران بدون قید زمانی موافقت کرده است.

دولت ایران نیز در این مدت از ۴۱ توصیه FATF حدود ۳۷ توصیه اجرا کرد و تنها چهار توصیه باقی ماند. دولت برای اجرای این چهار توصیه، چهار لایحه به مجلس ارائه داد که عبارت بودند از: اصلاح قانون پولشویی، اصلاح قانون مبارزه با تامین مالی تروریسم، لایحه کنوانسیون مبارزه با جرایم سازمان یافته (پالرمو) و لایحه کنوانسیون مبارزه با تامین مالی تروریسم (CFT).

بعد از گذشت حدود سه و نیم سال از خروج ایران از فهرست سیاه FATF و شش بار تمدید مهلت ایران برای تصویب لوایح، سرانجام در روز گذشته مورخه دوم اسفندماه 98 دوباره ایران به لیست سیاه FATF بازگشت.

در بیانیه FATF  به ریاست دوره‌ای چین، از کشورهای جهان خواسته شده بود برای مصون نگه داشتن سیستم بانکی‌شان از خطر پولشویی و تأمین مالی تروریسم در نقل و انتقالات مالی ایران، "اقدامات مقابله‌ای" به کار بگیرند.

حالا پرسش این است در شرایط کنونی که ایران سخت ترین تحریم های بانکی را تجربه می کند، ورود ایران به فهرست سیاه FATF در کوتاه مدت و بلندمدت چه تاثیری می تواند بر اقتصاد کشور داشته باشد؟ بازارها چه تاثیری از این تصمیم خواهند پذیرفت؟

واکنش دولتی ها چه بود؟

رئیس کل بانک مرکزی: ورود به لیست سیاه در شرایط تحریمی تاثیری بر نظام پولی و مالی ندارد

عبدالناصر همتی در واکنش به قرار گرفتن ایران در لیست سیاه FATF در صفحه شخصی خود در اینستاگرام نوشت: مردم عزیزمان خوب میدانند که در این دوران سخت تحریم های ظالمانه و فشار حداکثری، نظام پولی و مالی کشورمان توانسته است ارتباطات تحریم ناپذیری با نظام پولی و مالی دنیا، خارج از چارچوبFATF، برقرار کند که تا حد زیادی تهدیدهای ناشی از سنگ اندازی و دشمنی آمریکا را مهار کرده است. بانک مرکزی نیز، با همراهی سایر بخش های اقتصادی، مسیر خود را در جهت برآورده ساختن نیازهای تجاری کشور، بدون وقفه انجام خواهد داد.

وزیر اقتصاد: ورود ایران به لیست سیاه دشواری‌های فراوانی در پی خواهد داشت.

فرهاد دژپسند در حاشیه جلسه شورای گفت‌وگوی دولت و بخش‌خصوصی که در ۲۹ بهمن ۱۳۹۸ برگزار شد گفت: افزایش قیمت ارز هیچ ربطی به FATF ندارد. همچنین وی در آبان ماه سال جاری گفته بود: ورود نام ایران به لیست سیاه گروه ویژه اقدام مالی (FATF) دشواری‌های فراوانی در پی خواهد داشت.

رئیس دفتر رئیس جمهور: ما نباید برای آیندگان تحریم جدیدی به وجود بیاوریم!

محمود واعظی نیز در واکنش به ورود ایران به فهرست سیاه FATF گفت: وضعیت جدیدی که پیش خواهد آمد، ممکن است فشار اندکی بر تلاش‌های دولت بگذارند اما فشار اصلی زمانی ایجاد می‌شود که تحریم‌ها برداشته و روابط بانکی ما با دنیا برقرار می‌شود؛ وضعیتی که امروز رقم می‌خورد در آن روز خود را نشان خواهد داد. آن چه دولت بر آن اصرار داشت این بود که ما نباید برای آیندگان تحریم جدیدی به وجود بیاوریم که محدودیت‌های جدیدی به همراه دارد.

سخنگوی دولت: شرایط انتقال پول دشوارتر می شود

علی ربیعی در هفته اوایل دی ماه سال جاری در نشست خبری گفت: در صورت قرار گرفتن در لیست سیاه FATF  شرایط انتقال پول از شرایط امروز هم دشوارتر و تسلط اطلاعاتی بیگانگان بر ما بیشتر می‌شود.

مشاور حقوقی رئیس جمهور: تمامی روابط پولی و مالی بین المللی با خطر روبه رو خواهد شد

لعیا جنیدی طی مصاحبه ای گفت: با توجه به تحریم‌های یکجانبه و ظالمانه آمریکا، نباید اجازه دهیم ارتباطات مالی بین‌المللی ما در دیگر مناطق جهان آسیب‌پذیر شود. ‌در صورت نپذیرفتن لوایح چهارگانه گروه اقدام مالی مشترک، تقریبا تمامی روابط پولی و مالی بین‌المللی خود را با خطر مواجه خواهیم کرد.

واکنش کارشناسان اقتصادی چه بود؟

شقاقی شهری: قرار گرفتن در لیست سیاه تاثیر چندانی بر بخش تجارت خارجی کشور نخواهد داشت

وحید شقاقی شهری، اقتصاددان و عضو هیات‌علمی دانشگاه خوارزمی در صفحه شخصی خود در اینستاگرام نوشت: نظر بنده این است که حتی در صورت تصویب دو کنوانسیون مقابله با تامین مالی تروریسم و پولشویی، به دلیل ترس از تحریم های ثانویه آمریکا؛ هیچ نهاد مالی و بانکی حتی بانک های روسیه و چین حاضر به همکاری با بانک های ایرانی نمی باشند؛ لذا قرار گرفتن در لیست سیاه تاثیر چندانی بر بخش تجارت خارجی کشور نخواهد داشت. البته معتقدم شرایط اقتصادی بسیار سختی فارغ از بحث گروه اقدام مالی در پیش است.

سیدیاسر جبرائیلی: تجارت ایران از کانال های غیرقابل تحریم انجام می شود

سیدیاسر جبرائیلی، کارشناس اقتصاد سیاسی در توئیتر خود نوشت: برداشته شدن تعلیق نیم‌­بند ایران از FATF تاثیری بر تجارت خارجی ایران نخواهد داشت. عمده تجارت ایران از کانال های غیرقابل تحریم انجام می شود و این کانال ها اساساً خارج از حوزه عمل FATF قرار دارند. این رویداد به زودی پوچ بودن ادعای صفر شدن تجارت خارجی ایران را نشان خواهد داد.

حسین صمصامی: اقدام اخیر گروه ویژه اقدام مالی تاثیری در اقتصاد ایران نخواهد داشت

حسین صمصامی، سرپرست اسبق وزارت اقتصاد اظهار داشت: به دلیل تحریم‌های آمریکا بانک‌های بزرگ دنیا مراوده‌ای با شبکه بانکی ایران ندارند و نقل و انتقال پول خارج از این شبکه انجام می‌شود. وی افزود: اقدام اخیر گروه ویژه اقدام مالی تاثیری در اقتصاد ایران نخواهد داشت. ورود ایران به لیست سیاه گروه ویژه اقدام مالی یک حرکت برای دریافت امتیاز از ایران است و ورود و خروج ایران به این لیست تاثیری در اقتصاد ایران ندارد.

داود سوری: دوستان تجاری‌مان هم نمی‌توانند نجات‌مان دهند

داود سوری، اقتصاددان، درباره پیامدهای حضور ایران در لیست سیاه FATF به «شهروند» می‌گوید: «قطعا قرار گرفتن در لیست سیاه FATF تأثیرات مخربی روی وضع اقتصادی کشور خواهد گذاشت. آنچه واضح است این که هر کشوری در صورتی که نتواند مبادلات بین‌المللی خود را پیش ببرد و در بحث انتقال پول و مبادلات تجاری مشکل پیدا کند، با دردسرهای زیادی روبه‌رو می‌شود. وقتی مبادلات تجاری با سایر کشورهای دنیا انجام نشود یا اینکه با هزینه‌های زیاد اتفاق بیفتد، گرانی و مشکلات معیشتی پیش می‌آید و هزینه چنین اتفاقاتی هم به مردم تحمیل می‌شود و درنهایت آنها هستند که باید تاوان مشکلات اقتصادی را بپردازند.»

آیا رابطه دوستانه چین و روسیه و کشورهای اوراسیا می‌تواند بدون حضور در FATF مشکلات تجارت ایران را حل کند؟ سوری در پاسخ به این مسأله توضیح می‌دهد: «تمام کشورهایی که هنوز رابطه خوبی با آنها داریم FATF را پذیرفته‌اند؛ ضمن اینکه بحث کاملا اقتصادی است و نباید نگاه سیاسی به آن داشت. بانک‌های این کشورها با پذیرفتن FATF وارد نظام بانکی بین‌المللی شده‌اند و وقتی ایران در لیست سیاه قرار بگیرد، نمی‌توانند هیچ‌گونه مراوده و معامله‌ای با ما داشته باشند. زیرا  نظام بانکی بین‌المللی به دقت تمام مراودات این بانک‌ها را زیر نظر دارد و به آنها اجازه نمی‌دهد با ایران مبادلات تجاری داشته باشند.» او ادامه می‌دهد: «بنابراین حتی کشورهایی هم که رابطه خوبی با ما دارند نمی‌توانند معاملات اقتصادی با ایران داشته باشند، چون ضرری که بابت این کار نصیب‌شان می‌شود، بسیار بیشتر از سود رابطه با ایران است. بنابراین تمام مبادلات بانکی ایران یا انجام نمی‌شود یا به سختی و با هزینه بالا به سرانجام می‌رسد.»

واکنش فعالان بخش خصوصی چه بود؟

رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین: با وجود تحریم‌های یکجانبه آمریکا پیوستن یا نپیوستن به FATF تاثیری بر اقتصاد ما نمی‌گذارد

مجیدرضا حریری اظهار داشت: همیشه پیوستن به FATF را به قوانین فیفا تشبیه می‌کنند، یعنی اگر ما قواعد فیفا را نپذیریم تنها می‌توانیم در داخل مرزهای خود بازی کنیم. اما بر اساس تحریم‌های یکجانبه آمریکا، عملاً ما در شرایطی هستیم که حتی اگر آن قواعد را بپذیریم، با توجه به دیواری که کشیده شده است، اجازه ورود هیچ تیمی به ایران وجود نخواهد داشت؛ یعنی کسی بزرگتر از قواعد فیفا نیز وجود دارد. در مورد رابطه سیستم بانکی نیز همین گونه است؛ ما به هیچ عنوان یک رابطه بانکی در تجارت نداشتیم، حتی پس از برجام نیز همین طور بود. وی افزود: بنابراین پذیرفتن قواعد FATF شرط لازم برای برای بازی در سیستم بانکی است اما شرط کافی نیست. در واقع شرط کافی مربوط به اجازه آمریکاست و بدون آن نمی‌توانیم در سیستم بانکی حضور داشته باشیم.

نائب رئیس اتاق ایران: نمی‌توان گفت عدم تصویب FATF هیچ تأثیری بر کشور ندارد

حسین سلاح ورزی در ابتدای دی ماه سال جاری گفت: در شرایط تحریم با روش‌های متعدد ارتباط بانکی خود را با برخی از کشورها حفظ کرده است؛ اما اگر رابطه ما با FATF قطع شود، فعالیت بانکی ما با دنیا دچار مشکل می‌شود، چون اگر ایران در لیست سیاه FATF قرار گیرد، کانال‌های اندک باقی مانده خود را نیز از دست می‌دهد و به‌ طور مشخص حتی روسیه و چین هم ارتباط بانکی خود را با ما قطع می‌کنند. وی افزود:  این جریان آن‌قدر اثرگذار است که حتی در ارسال و دریافت مرسولات پستی نیز دچار مشکل خواهیم شد و شاید پست بین‌المللی ما تعطیل شود؛ بنابراین، نمی‌توان گفت عدم تصویب FATF هیچ تأثیری بر کشور ندارد.

این تصمیم چه تاثیری بر بورس، بازار ارز، سکه و طلا داشت؟

امروز شاخص کل بورس در ابتدا و تحت تاثیر خبر ورود ایران به فهرست سیاه FATF حدود ۱۱ هزار واحد فرو ریخت و به کانال ۴۶۷ هزار وارد شد، اما بعد از گذشت یک ساعت شاخص کل دوباره به روند صعودی خود بازگشت و در نهایت با رشد ۳۱۱۱ واحدی نسبت به ابتدای امروز بر روی کانال ۴۸۱ هزار واحدی آرام گرفت.

در بازار ارز، اما دلار در صرافی‌های بانکی (بازارساز) تا لحظه تهیه این خبر با رشد ۲.۳ درصدی به ۱۴۵۳۲ تومان افزایش یافت، قیمت هر گرم طلای ۱۸ عیار با رشد ۶.۵۸ درصدی به ۵۸۴۶۰۰ تومان رسید و قیمت سکه نیز با رشدی ۵.۸ درصدی به ۵ میلیون و ۶۳۹ هزار تومان افزایش یافت.

به نظر می‌رسد، در کوتاه مدت این ورود ایران به لیست سیاه FATF باعث افزایش قیمت دلار، طلا و سکه شود، اما در بلندمدت قطعا بانک مرکزی خواهد توانست از افزایش قیمت دلار جلوگیری نماید و این خود عاملی بر کاهش قیمت سکه و طلا خواهد بود و سرانجام پیش بینی می‌شود، وضعیت به مانند بورس به حالت عادی بازگردد.

در انتها، باید به این موضوع اشاره کرد که دو دیدگاه در مورد ورود ایران به فهرست سیاه FATF وجود دارد. دیدگاه اول معتقد است، در شرایط فعلی که ایران تحت تحریم‌های شدید از جمله تحریم‌های بانکی قرار دارد، این تصمیم تاثیری بر اقتصاد ایران نخواهد داشت، اما دیدگاه دوم معتقد است، با ورود ایران به فهرست سیاه FATF حتی نخواهیم توانست با کشور‌های دوست مانند روسیه و چین تبادلات تجاری داشته باشیم و این موضوع می‌تواند بیش از پیش اقتصاد ایران را در فشار قرار دهد.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱۵
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۵۶
ناشناس
|
United States of America
|
۱۷:۵۷ - ۱۳۹۸/۱۲/۰۳
هیچی همه چیز ارزان میشود و پراید احتملا ۵ میلیون میشود.
خودروهای داخلی و خارجی امروز شاهکار بودن
ارز خودروهای خارجی که بالای ۳۰ است.
علی
|
Turkey
|
۱۸:۰۰ - ۱۳۹۸/۱۲/۰۳
به ریاست چین!!!مگه تا همین‌۱ماه پیش مردم ایران رو قربانی آوردن مسافرهای چینی‌نکردین وقتی همه دنیا قبولشون نکرد حالا بردتون تو لیست سیاه دمشون گرم
پاسخ ها
ناشناس
| Canada |
۰۶:۴۸ - ۱۳۹۸/۱۲/۰۴
چقدر بعضیها چرند مینویسن. قانون قانون است اونایی که قانون بین المللی رو قبول نکردن باید چوبش رو هم بخورن ربطی هم به چین و این و اون نداره مشکل خونگیه.
در ضمن پروازای چین به کانادا هیچوقت قطع نشد
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۰۹ - ۱۳۹۸/۱۲/۰۳
تابناک هم جرات نداره نظر مردم رو نشون بده
مشاور
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۰۹ - ۱۳۹۸/۱۲/۰۳
کسانیکه فتنه می کنند. ک اوضاع اقتصادی کشور را به هر نحوی دچار اشوب می کنند. فنته گر هستند.
مرگ بر فتنه گر
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۱۰ - ۱۳۹۸/۱۲/۰۳
مطمئن باشيد كه اگر هيچ تاثيري نداشت همون اول رد مي كردند و مي گفتن تصويب نمي كنيم و گردنمون هم كلفته
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۱۱ - ۱۳۹۸/۱۲/۰۳
ناراحت نباشی چمد ماه تحمل بکنید لوایح تصویب میشه و برجام هم برجا می شود دولت جلیلی با حاکمیت مجلس قالیباف همجی را درست خواهند کرد .
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۲۰ - ۱۳۹۸/۱۲/۰۳
مشکل مردم فتف نیست باور کنید بیشتر مردم از دولت روحانی بی نهایت عصبانی هستند و تقریبا همه ناامید شده اند هیج برنامه ای برای اداره کشور ندارد هم ضرر مالی و هم ضرر جانی به مردم میزند
پاسخ ها
ناشناس
| Australia |
۰۷:۰۰ - ۱۳۹۸/۱۲/۰۴
آدرس غلط نده لطفا مادر عروس خانم
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۱۸ - ۱۳۹۸/۱۲/۰۶
از اینکه دولت همه تخم مرغ هایش رو در سبد برجام
گذاشت نمی شود ساده عبور کرد
این آدرس غلطی نیست
اما اینکه او انتخاب دیگری هم داشت یا نه هم قابل بحث است
این هم آدرس غلطی نیست
M
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۲۳ - ۱۳۹۸/۱۲/۰۳
هممون میدونیم که آخر خط
Angel on gel
|
Netherlands
|
۱۸:۳۲ - ۱۳۹۸/۱۲/۰۳
ببینید ما بچه های خوبی بودیم از شما کرونا گرفتیم.... آخه چرا ما رو تو لیست سیاه قرار دادین چینی جون ها ....!!!
خوشتیپ!!! دنیا روال خاص خودشو داره ... FATF یه روال شفاف تو دنیا هست. این که این برای مسئولین ما قابل درک نیست دیگه مشکل خودشونه .. به چینی و آمریکایی بودن رئیس جلسه ارتباطی نداره.
با توهم نمیشه کشور رو اداره کرد.. باید به پروتکل های دنیا آگاه بود و یه سری سیاست ها رو مطابق اون چید ... وقتی انقدر قوی شدی که تونستی تعیین تکلیف کنی اونوقته که سیاست هاتو می تونی به بعضی پروتکل ها اعمال کنی ... سیاست خارجی مثل بازی شطرنجه.. که متاسفانه مسئولین ما با منچ و مارپله اشتباه گرفتن! حالا بندازین تاسو ببینیم چند میاد ... مار میزنتمون یا نه؟ آقا جون نگاهتو عوض کن ..
پاسخ ها
احمد
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۰۹ - ۱۳۹۸/۱۲/۰۴
آقای پروتکل!
هنوز خیلی برات زوده معنی دسیسه های
بین‌المللی رو بفهمی‌تابحال ،از خودت سؤال کردی‌که‌چرا آف آی تی آف با عربستان سعودی که تامین کننده اصلی تروریست‌های داعش بوده و میلیاردها دلار پول را در سطح بین المللی برای تامین نیازهای داعش و القاعده و طالبان جابجا می کند کاری ندارد.آره کوچولو هنوز خیلی مونده از الفبای سیاست سردر بیاری ،برو منچ بازی کن
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۵۶ - ۱۳۹۸/۱۲/۰۴
احمد آقا! بزرگ! داننده!
از نوشتن "آف آی تی آف" مشخصه چقدر تو باغی
شما که الفبای سیاست رو بلدی.. بهتره یه کم هم رو الفبای فارسیو انگلیسیت هم کار کنی
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۳۵ - ۱۳۹۸/۱۲/۰۳
میگن هواپیمایی ماهان باعث ورود ویروس به کشور شده حتی اگه واقعیت هم نداشته باشه باید فورا پروازهاشو تعطیل میکرد.مثل کویت که پروازهاشو تعطیل کرد به ایران.حداقل اینطور افکار عموم راحت تر بود
پاسخ ها
ناشناس
| United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland |
۰۱:۲۴ - ۱۳۹۸/۱۲/۰۴
نوشدارو بعد از مرگ سهراب
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟